Vrouw in Menopauze

Zelf zit ik al een aantal jaren in de menopauze en heb nu het gevoel dat ik naar het einde ervan beweeg.. Iets wat ik me pas een jaar of twee echt realiseer. Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren zijn er heel wat signalen geweest die me doen bevestigen dat ik al last had van overgangsklachten. En dat zonder dat ik me ervan bewust was. 

Er is zoveel onbewustheid op het in de overgang komen van vrouwen. In ieder geval was dat het geval bij mij. Pas door erover te gaan praten, vragen, te merken dat mijn maan cyclus echt aan het veranderen is en erover te lezen, doet me beseffen dat er een heel veranderingsproces in mij gaande is. Een proces dat letterlijk mijn leven verandert. Waarin mijn lichaam verandert dat met het ouder worden samen loopt. 

Graag deel ik mijn ervaring met je zodat ook jij je (nog) bewust(er) mag gaan worden waar jij zit in dat proces of dat je weet wat je te wachten staat als je eenmaal bij die poort bent aangenkomen. Want elke vrouw gaat hier in haar leven komen.

Verder deel ik graag boeken met je die mij ondersteund hebben, filmpjes op youtube en deel ik wat voeding voor invloed heeft op jouw overgangsfase. Vooral dat laatste kan heel ondersteunend werken op de klachten die je van de overgang kan hebben. Mij heeft het geholpen en helpt me in ieder geval nog steeds heel goed bij het minimaliseren van overgangsklachten zoals nachtzweten, opvliegers, mood swings en ontstekingen in mijn gewrichten. 

Ik wens je het leren herkennen van symptomen, leren luisteren naar de wijsheid van je lichaam en de kennis om om te gaan met de verandering in je hormoonhuishouding en je fysieke lichaam. Zodat ook jij vol vertrouwen deze fase van je leven mag doorlopen. 

Boeken

Ik deel graag een aantal boeken die mij ondersteund hebben, of nog ondersteunen in mijn proces in de overgang.

- Dr. Mindy Pelz, the menopause reset
- Alles draait om je hormonen, Rineke Dijkinga
- Vrouw op de grens van twee werelden, Lynn Andrews
- PUUR, receptenboek immuunboost, Lars & Tanja Faber (koolhydratenarm, suikervrij, glutenvrij, lactose vrij/arm) 

 

 

Links

Er zijn diverse filmpjes waar ik veel aan heb gehad en die me deden begrijpen waar ik zat/zit in de overgang. Wat er gebeurd met mijn lichaam en wat ik kan doen om klachten te verminderen, draaglijker te maken. Een belangrijk deel heeft te maken met voeding. Intermitted fasting kan hierbij ondersteunen. Mijn favoriete you tubester hierbij is der. Mindy Pelz

- Fasting and hormones, what you need to know, Dr Mindy Pelz

- The menopause reset by Dr Mindy Pelz

the 5 Keto mistakes by Dr. Mindy Pelz

Wat hebik zelf gedaan?

Zelf heb ik in de afgelopen jaren diverse dingen geprobeerd en waarvan ik ook kon voelen dat ze me hielpen. Alles wat ik hier tip, heeft voor mij gewerkt en aan jou de uitnodiging om niet alles zomaar aan te nemen, maar zelf te voelen en proberen wat voor jou werkt. Jouw lichaam is jouw lichaam en ieder lichaam reageert anders of heeft wat anders nodig. 

Ik heb diverse consultants geraadpleegd in de afgelopen jaren, veelal mensen met een holistische kijk op het lichaam en leven. Ik ben naar een homeopaat geweest, mesoloog, orthomoleculair therapeut, chinese acupuncturist (met kruidenbundels voor thee), paragnoste en huisarts op basis van antroposofisch en holistisch gedachtengoed. 

- indium druppels (hormoonbalans)
- intermittent fasting
- supplementen zoals magnesium, vrouw in balans
- koolhydratenarm, suikervrij, glutenvrije voeding
- workout (werken met gewichten)
- bewegen in de natuur (wandelen, fietsen, zwemmen)
- aanvullen/stimuleren neurotransmitters (op basis van metingen)
- thc druppels (voor diep slapen en doorslapen)
- diverse supplementen (in afstemming met deskundige)